30 siječnja 2009

Gljive i vitamin


Gljive su dobar izvor fosfora, kalija i željeza. Također sadrže cink i bakar i praktički nemaju natrija, zbog čega su pogodne za osobe koje pate od povišenog krvnog tlaka.Gljive sadrže i vitamine grupe B na način da, primjerice, 100 g šampinjona zadovoljava približno četvrtinu preporučene dnevne količine vitamina B2 i nijacina (B3). Također sadrže malu količinu vitamina E i D, a uzgojene gljive, kao šampinjoni, sadrže i malu količinu vitamina C. Većina arome gljiva sadržana je u tekućini koju ispuštaju tijekom kuhanja, zbog čega se ne smije dopustiti da posve ispari. Energetska je vrijednost je niska (25- 35 kcal na 100 g), zbog toga su prikladne u dijeti.Šampinjoni (Agaricus bisporus) djeluju kao antidijabetik.
Gljive su jedine namirnice biljnog podrijetla koje u svom sastavu sadrže vitamin D te se stoga često preporučuju kod sprječavanje rahitisa, osteomalacije, i drugih metaboličkih bolesti kostiju. Nadalje, postoje mnogi znanstveni dokazi da gljive mogu imat pozitivan učinak na zdravlje čovjeka. Dokazano je da pojedine gljive sadrže antibiotike, ali i imunostimulanse, tvari djelotvorne protiv tumora i protiv virusa, tvari koje snižavaju kolesterol, reguliraju tlak, poboljšavaju krvotok, uravnotežuju razinu šećera u krvi, reguliraju probavu, poboljšavaju rad dišnih organa, djeluju antireumatski i antialergijski, stimuliraju ili smiruju centralni nervni sistem, poboljšavaju seksualne funkcije, jačaju fizičku snagu i izdržljivost, usporavaju starenje i sl. Nedavne studije ukazuju da neke vrste gljiva djeluju poput probiotika, što znači da pomažu organizmu u obrani od štetnih tvari i organizama, odnosno jačaju imunološki sustav čovjeka. U Japanu i ostalim azijskim zemljama gljive se koriste u prehrani i liječenu već tisuću godina, a u posljednje vrijeme učestalo se koriste u tretmanu osoba oboljelih od različitih vrsta raka.

Nema komentara:

Objavi komentar